Pekařství Křižák

Pekařství Křižák

V tomto pekárstve je skutočne na cítiť, že sa pečeniu venujú s láskou. Ich pečivo neobsahuje žiadne pridané látky, len poctivé suroviny, navyše lokálne. Múka pochádza od domácich výrobcov, ovocie pestujú vo vlastných sadoch, alebo si ho vyberajú od drobných pestovateľov, a tak tieto dary prírody spracovávajú priamo v procese výroby do náplní pečiva. Pečivo stále pripravujú ručne a držia sa pri výrobe starých postupov. Hodnotu týmto skvelým produktom pridáva aj fakt, že používajú vlastný živý klas, ktorý pečivu napomáha, aby bolo kypré, nadýchané, s prirodzenou vôňou a zároveň trvanlivé.

Chlieb pečú tzv. sálavým teplom, ako v starých murovaných peciach, ktoré vytvoria chrumkavú zlatú kôrku. Pečivo vnútri naviac nevysychá a je dlho čerstvé a vláčne. Vďaka kvasu a v ňom obsiahnutým octovým kyselinkám taký zostane aj dlho - pokiaľ ho teda nezjete skôr :).

Držia sa klasických postupov ktoré preverili skúsenosti generácií pekárov pred nimi. Zbierajú však aj skúsenosti z mnohých iných krajín, napríklad vo Francúzsku sa naučili piecť tradičné bagety. Veľkou inšpiráciou sú recepty ich mám a starých mám. Poctivo spracované cesto s ich vlastným pšeničným kváskom.