Microgreens SLOVAKIA

Microgreens SLOVAKIA

Microgreens je mestská rodinná farma zameraná na pestovanie byliniek, mikrobyliniek a mikrozeleniny. Bylinky pestujú udržateľným spôsobom, organicky, v rašeline bez pridávania pesticídov a postrekov.  

Ide o udržateľný zdroj  potravín pri ktorom sa efektívne využíva energia. Je to dôležitým pilierom v budúcnosti pri stále rastúcom počte ľudí a klimatických zmenách.

Spôsob, ktorý pri pestovaní používajú je šetrný k životnému prostrediu. Plocha na ktorej sa pestuje je využitá 3 až 4 násobne viac, vďaka vertikálnym stojanom. Šetria až 95% vody oproti štandartnej poľnohospodárskej výrobe.

90 % z ich produkcie pochádza od slovenských výrobcov osív. Viac sa dozviete v rozhovore:

Čo vlastne „microgreens“ alebo „mikrozelenina“ znamená?
Microgreens alebo mikrozelenina sú výhonky mladých rastlín zeleniny a bylín, ktoré sa konzumujú v štádiu klíčneho alebo prvého skutočného lístku.

Obsahuje viac vitamínov či enzýmov ako „dospelá“ zelenina?
Jednoznačne áno. Mikrozelenina obsahuje oveľa vyššie koncentrácie zdravých látok, ako vitamíny, minerály a enzýmy než dospelá zelenina. Rastliny, keď sú na začiatku svojho života, majú v sebe uložené veľké množstvo energie, z ktorého ťažia až do dospelosti, kedy dozrejú a môžu sa rozmnožiť. Pre človeka konzumácia mikrozeleniny je efektívnejšia cesta ako si doplniť denný príjem vitamínov a minerálov ako konzumácia dospelej zeleniny, ktorá je navyše často tepelne upravovaná, čo ju do aj nutrične znehodnocuje. Mikrozelenina by sa mala konzumovať vždy čerstvá a tepelne neupravená.

Ako ste sa dostali k pestovaniu microgreens?
Pôvodne sme chceli robiť aquaponické systémy, o tie však vtedy nebol záujem. Zhodou okolností sme na tejto ceste natrafili na niečo úplne nové, čo na Slovensku vtedy takmer nikto nepoznal, a hlavne nikto nepestoval. Bola to práve mikrozelenina aj keď sme to vtedy tak nevolali. Vymysleli sme preto označenie “Microgreens“ (čítaj - mikrogríns), alebo slovenský ekvivalent - “Mikrozelenina“. V tom čase boli podobné produkty na trhu určené hlavne pre najdrahšie reštaurácie na ozdobu jedla. Vtedy to bolo dané 3 faktormi: veľmi obmedzená ponuka z dovozu, nízka kvalita a absurdne vysoké ceny. To nás presvedčilo, že je tu priestor, ktorý treba na Slovensku vyplniť.
Ujali sme sa tejto neľahkej úlohy. Pestovanie mikrozeleniny je zvláštna kombinácia tvrdej práce, zmyslu pre cit a pre jemnosť. No ani jedno ani druhé samo o sebe nestačí. My sme mali to šťastie, že sme firmu založili traja -  a ešte k tomu sme rodina :), preto sa vieme aj v najťažších chvíľach podržať. Odkedy sme túto novinku na Slovensku zaviedli, situácia na trhu s mikrozeleninou sa výrazne zlepšila. Prispeli sme k znižovaniu cien na trhu, aby bola mikrozelenina ekonomicky dostupnejšia pre všetkých, a rozšírili sme celkovú ponuku o nové druhy, a rozširujeme aj dostupnosť po celom Slovensku.

 

Balíte microgreens do ekologického obalu?
Áno, mikrozeleninu balíme do ekologického plastového obalu, ktorý je celý vyrobený z rastlinných škrobov a nie z ropy. Jeho čas rozpadu vo voľnej prírode je 1000 násobne kratší ako bežné plasty plus rovnako menej zaťažuje prírodné prostredie. Náš obal je síce kompostovateľný, ale treba na to teplo. Na Slovensku ešte neexistuje komerčná kompostovacia stanica na tento konkrétny druh plastu tak sa musíme zmieriť s tým, že zatiaľ je to tá najlepšia a najdostupnejšia možnosť na trhu, čo sa kompostovatelných plastov týka. Domáce elektrické kompostéry by mali fungovať. Slováci dokonca vymysleli plast, ktorý je ešte o generáciu kompostovateľnosti ďalej, plast, ktorý sa rozloží za pár mesiacov samovoľne aj vo vode, no zatiaľ to nie je v štádiu masovej výroby, takže si musíme počkať.

Na čo sa využíva microgreens v kuchyni?
Mikrozelenina je veľmi veľmi všestranná, čo sa týka využitia v kuchyni.
Prvoplánovo ju môžete použiť do šalátu alebo ako oblohu k jedlu.
Jedlo, čo dobre vyzerá, nám aj viac chutí. Mikrozelenina má veľa tvarov a farieb, čo ju už kvalifikuje napríklad na dozdobenie vianočného šalátu, alebo dozdobenie chlebíčkov pre návštevu, pre kolegov v práci, alebo na rodinné oslavy. To sa nevzťahuje iba na chlebíčky a šalát, ale aj cestoviny, rizoto, polievky, syrové taniere, mäsové taniere, sushi, poké, ramen, rezance.
Dajú sa z nich robiť omáčky, nátierky, dresing, salsa, chutney, pesto, tataráky, ryžové rolky.
Výborne sa hodia k všetkým druhom mäsa. Niektoré druhy mikrozeleniny sa dajú použiť aj do nealkoholických nápojov aj miešaných alkoholických nápojov.
Mikrozelenina je chuťou a voňou oveľa intenzívnejšia ako dospelá zelenina, záleží od druhu.
Mikrozelenina môže byť plnohodnotná ingrediencia vo vašom recepte, tak ako sa pridáva petržlenová vňať do polievky alebo fašírky alebo dresingu, tak to isté môžete spraviť s mikrozeleninou. Pridajte ju do akýchkoľvek vašich „zabehnutých“ receptov.
Samozrejme, keď chcete zachovať všetky výživové vlastnosti, tak ideálne je jesť tepelne neupravenú mikrozeleninu.
Koľko druhov zeleniny, koľko druhov regiónov, tak toľko spôsobov využitia.
stredoeurópska kuchyňa, ázijská kuchyňa, stredomorská kuchyňa, mexická kuchyňa, francúzska kuchyňa... nemá žiadne hranice.

Microgreens pestujete trvalo udržateľne, efektívne čo do množstva potrebnej vody či miesta vďaka „poschodovému“ pestovaniu. Je to v súčasnosti nový trend?
Prvé microgreens používali kuchári už v deväťdesiatych rokoch v San Franciscu práve kvôli ich príťažlivému vzhľadu. Od vtedy sa táto myšlienka šírila postupne po celom svete. Prvé výskumy preukázali, že sú mimoriadne výživné a to pridalo celému hnutiu na sile.
Mikrozelenina sa teraz pestuje po celom svete a získava si veľkú obľubu u ľudí.
Microgreens Slovakia je rodinná firma a medzi prvými sme založili mestskú vertikálnu farmu na pestovanie mikrozeleniny na Slovensku.

Tento koncept vertikálnej farmy nám umožňuje vypestovať viac v menšom priestore, pretože pestujeme v niekoľkých úrovniach nad sebou.
V bežnom poľnohospodárstve sa spotrebuje násobne viac vody ako pri našom spôsobe pestovania, pretože voda na poli sa vsiakne do pôdy a odtečie preč, kdežto my ju zachytávame a znovu použijeme. Takto ušetríme viac ako 90% vody v porovnaní s komerčným poľnohospodárstvom.
Šetrenie prírodných zdrojov sa stáva stále aktuálnejšia téma. Pri rastúcej populácií na Zemi bude nutné mať nový systém produkcie potravín a to taký, ktorý nepodlieha prírodným náhodilostiam ako je nekontrolovateľné počasie alebo premnoženie nejakého škodcu, ktorý farmárovi zdecimuje celú úrodu.
Konvenční farmári sa bránia používaním postrekov a v extrémnych prípadoch používaním GMO semien, ale to nie je udržateľné riešenie, pretože to poškodzuje ľudské zdravie aj prírodné prostredie.
Pestujme iba potraviny, ktoré sú pre ľudí zdravé a nezaťažujú prírodné prostredie.
My pri pestovaní nepoužívame žiadne postreky ani extra hnojivá.

 

Na čo ste pri svojej práci hrdí a čo vás na nej najviac baví?
Baví nás každý deň pozorovať, ako sa po zasadení rastliny prebúdzajú k životu a ako sa menia a rastú v rôznych podmienkach, a baví nás stále sa v procese učiť niečo nové. Baví nás, keď k nám príde nejaký nový zákazník a ochutnáva všetky bylinky a všetky zeleninky a objavuje nový svet chutí, ktorý predtým nepoznal, no a hlavne nás baví, keď sú naši zákazníci spokojní a povedia nám to. Vtedy vieme, že to čo robíme má zmysel a že to robíme dobre.