Je súčasťou nášho národného dedičstva, pýši sa tiež pomenovaním „biele zlato“. Tradičná slovenská bryndza. Ako mnohé iné potraviny aj naša bryndza si prešla určitým vývojom, no základ zostal – kvalitné ovčie mlieko.
Ako vyzerá výroba pravej bryndze?
Ovčia bryndza je vyrobená len z čisto ovčieho hrudkového syra, kedy je chuť bryndze výraznejšia.
Najchutnejšia bryndza vzniká na salaši alebo farme zasírením nepasterizovaného ovčieho mlieka, ktoré sa nechá zaschnúť. Takto vznikne hrudkovitý ovčí syr, ktorý sa vloží do šatky alebo plachtičky, kde zavesený „odpočíva“ približne 7-8 dní. Práve zrenie je dôležité, nakoľko sa počas neho rozmnožuje prirodzená mikroflóra. Po vyzretí sa z neho nakoniec odstráni kôra a prebytočná srvátka. Táto rozdrvená hmota sa na drevenom mlyne drobí a solí, až kým nezíska požadovanú kvalitu.
Prečo je práve májová bryndza tak významná?
Má nezameniteľnú maslovú chuť a označuje sa za najchutnejšiu z celého roka.
Práve májová bryndza je podľa odborníkov skutočný zázrak. Vyrába sa z čerstvo nadojeného mlieka oviec, ktoré sa pásli na čerstvej zelenej paši. Vďaka sviežej jarnej tráve obsahuje ovčie mlieko množstvo probiotických a prospešných látok. Tieto látky v neskoršom období ubúdajú, preto sa zloženie mlieka počas roka mení, čo vplýva aj na chuť a kvalitu bryndze.
Pravá bryndza
V obchodoch nájdeme niekoľko výrobkov s názvom „bryndza“, nekupujeme však často tú pravú bryndzu, ale termizovanú - tvorí ju zmes pasterizovaného ovčieho a kravského mlieka. Preto pri kúpe odporúčame pozorne čítať etiketu. Je dobre sledovať, aký obsahuje podiel ovčieho syra. Všeobecne však platí, že čím vyšší podiel drahšej ovčej zložky, tým lepšie.
Podľa slovenského potravinového kódexu, je možné pridávať do bryndze aj kravskú hrudku, výrobok však musí obsahovať minimálne 50% ovčieho syra. Častokrát je realita iná, pretože na trhu nájdeme produkty, v ktorých je podiel ovčieho syra len symbolický 5-10%. Takýto výrobok však s bryndzou už nemá nič spoločné.
Preto si doprajte tradičnú čerstvú bryndzu, ktorú vyrábajú na salašoch – bryndzu u nás kúpite tu>> priamo z EKOFARMY Važec v BIO kvalite, od ovečiek z nádhernej podtatranskej prírody, alebo tú z Plachtinskej farmy Baránek a určite si vyberiete tú, ktorá vám pochutí najviac.
Bryndzu odporúčame skladovať v predpísanej teplote, je totiž pomerne náchylná na kazenie či rast plesní.
Okúste blahodarný vplyv bryndze na vaše zdravie
Existuje mnoho dôvodov, prečo by sme ju mali jesť.
Chutné (ne)tradičné recepty?
Typickým jedlom, do ktorého pridávame bryndzu sú naše tradičné bryndzové halušky či demikát (bryndzová polievka). Pri tepelnej úprave však bryndza stráca významné množstvo svojich výživných látok.
Preto vám prinášame niekoľko tipov, ako si bryndzu užiť skutočne čerstvú.
Lahodná chuť pravej májovej bryndze nám ponúka množstvo spôsobov, ako si užiť jej chuť na maximum. Do varenia, na pečenie či len tak, lyžičkou načrieť do balenia. Radostne.
Želáme vám dobrú, pravú májovú, chuť!