Nezvyčajne zakrivená mrkva, špinavý zemiak či menšie jabĺčko s chrastou. Aj takéto plodiny sú produktom prírody... Nebráňme sa im, sú rovnako kvalitné a chutné ako "krásne" a tvarom či veľkosťou dokonalé plody!
Zdroj: krivá mrkva zo Sveta Bedničiek
Od začiatku fungovania Sveta Bedničiek sa snažíme ľuďom priniesť na stôl to, čo je prirodzené. Lokálne sezónne jedlo. V sezóne je našou prioritou mať slovenské ovocie a zeleninu, v zime to, čo je dostupné prezimované, celoročne aj farmárske slovenské chladené produkty, mimo sezóny aj to, čo je sezónne inde. A v malej slovenskej produkcii farmára je to tak, že si farmár nevyberie, aké mrkvy mu narastú. Budú menšie, väčšie, dokrútené, dvojité či trojité... Ale budú naše, slovenské, chutné a zdravé. Prečo by ich mal zaorávať alebo prečo by mali ostať ležať na poli? Pretože ich spotrebiteľ nechce?
Ako píše šikovná blogerka Ivana Maleš z blogu Nezmar: "Vedeli ste, že až 20% poľnohospodárskej výroby sa znehodnotí kvôli tomu, že zelenina a ovocie nespĺňajú estetické požiadavky, ktoré majú supermarkety na ich vzhľad? Všetka táto zelenina skončí v bioplynovej stanici, alebo prinajlepšom ešte na kompostárni. Ale vo veľa prípadoch skončila aj na skládke." Je jasné, že je to otázka plytvania jedlom...
Zdroj: www.pixabay.com
Čísla od susedov
V Českej Republike končia ročne tony ovocia i zeleniny ako odpad, pretože nezapadajú presne do estetických pravidiel: sú príliš veľké, malé, krivé, "škaredé"... Podľa OSN sa kvôli vzhľadu vyhodí 20% produkcie, ako spomínala Ivanka Maleš. Zdroj http://jsempripraven.cz/ píše, že to, ako má ovocie či zelenina vyzerať určujú predovšetkým interné normy väčších obchodných reťazcov. Hodnotí sa farebnosť, tvar aj zakrivenie. Vraj len malé percento nevyhovujúcich plodín potom putuje do menších reťazcov. A ostatná produkcia sa zaorie či skompostuje. Tvrdia, že u niektorých farmárov sa kvôli vzhľadu vyradí odhadom 20 - 30 % úrody zemiakov alebo až 30% mrkvy.
Ľudia sú už zvyknutí na nádherný tvar
My zo Sveta Bedničiek sledujeme problematiku krivej a škaredej zeleniny už dlhšie. Na začiatku nás ani len nenapadlo, že by sme to mali nejako špeciálne vyzdvihnúť medzi zákazníkmi, že takúto zeleninku či ovocie v ponuke máme, že by sme mali ubezpečovať zákazníkov, že kvalita nerovná sa krásna zelenina, ale prirodzene pestovaná, nerýchlená, vytiahnutá z pôdy farmára... Že vezmeme od farmára aj to, čo nie je "dokonalé"... A že to chutí rovnako dobre, ako tá "krivá" či "škaredá" zelenina, alebo že nepraný zemiak od zeme je predsa len svojim spôsobom nádherný, minimálne môžeme povedať, že je prirodzený, a hlavne chutný. Samozrejme, nie každý kus je krivý, ale je prirodzené, že sa nájdu aj kúsky atypické, menšie, nie rovné ako pravítko... Čo poviete Vy? Veľké i menšie známe reťazce sa vyjadrili ku krivej zelenine dosť neurčito, napríklad že nepociťujú dopyt zo strany spotrebiteľov, alebo ponúkajú "tovar vysokej kvality" spĺňajúci isté štandardy.
Reportáž z Farmárskej Revue (STV2) odvysielanú v apríli 2017 nájdete aj vo videoarchíve STV tu>>
Deti dnes nevedia pomenovať základné druhy zeleniny
Sledujem občas aj zahraničných aktivistov, ľudí, ktorým nie je ľahostajné stravovanie, zdravá výživa, a tiež edukácia detí. Pozrite si krátke VIDEO od Jamieho OLIVERA, známeho šéfkuchára TU>>
Video je v angličtine, samozrejme nejde o štatisticky relevantný prieskum na obrovskej vzorke detí, ale schválne, opýtajte sa vašich detí či detí známych. Pripravte si malý test zeleniny a ovocia, pýtajte sa detí, ako daná zelenina či ovocie rastie (na strome, v pôjde, na kríčku a podobne)... 6 ročné deti vo videu nevedeli, čo je paradajka, mysleli si, že ide o zemiak. Ale na druhej strane, vedeli, čo je kečup... namiesto karfiolu - brokolica. Veríme, že v slovenských školách a škôlkach je situácia lepšia. No trend toho, že deti poznajú skôr spracované potraviny (hranolky namiesto zemiakov) sa určite dá pozorovať aj u nás. Niet sa čo čudovať, keď na pultoch obchodov nenájdeme prirodzenú zeleninu a ovocie... Čo teda urobiť, aby sme situáciu zlepšili?
Zmena začína od každého z nás - ako podporiť krivú zeleninu?
My vo Svete Bedničiek sme radi, pretože vieme, že máme takých zákazníkov, ktorým nie je ľahostajné životné prostredie (ak ste došli v článku sem, tak veríme, že do tejto skupiny ľudí patríte aj Vy :)), sú proti plytvaniu jedlom, zaujíma ich lokálne dianie a podpora slovenského trhu.
Jednoduchým riešením je, nakupovať čo najviac potravín, zeleniny a ovocia od lokálnych a overených farmárov a prvovýrobcov. Ak by ste k tomu chceli ešte dovoz priamo domov, tak Vám radi donesieme farmárske potraviny my :). Debničkové systémy sú ideálnym a ekologickým spôsobom podpory slovenských farmárov... O tom, ako vyberáme farmárov, aké máme podmienky a viac o nás sa dozviete v článku TU>>.
Zdroj: krivá mrkva zo Sveta Bedničiek
Zdroj: pixabay.com
..."Veď po spracovaní jedla sa tvar aj tak stratí!" :) - polievka bude chutiť rovnako z krivej mrkvy...